środa, 26 października 2011

Makaron ryżowy z krewetkami w sosie kokosowym

Przepis brzmi dość egzotycznie, ale w gruncie rzeczy, to bardzo łatwa do przyrządzenia potrawa. A składniki kupić można w każdym markecie. Takie egzotyczne dania, pozwalają choć na chwilę zapomnieć o nadciągającym zimnie...




















Składniki na 2 porcje:

100 g makaronu ryżowego
100 g drobnych krewetek
200 ml mleka kokosowego
kawałek obranego imbiru (ok 5 cm), drobno posiekanego
3 duże ząbki czosnku, rozgniecione
sok z połowy limonki
olej ryżowy do smażenia
szczypta curry
sól morska
odrobina sezamu do podania



Rozgnieciony czosnek lekko podsmażam na 3 łyżkach oleju ryżowego. Dodaję krewetki i smażę, aż będę miękkie (mniej więcej 10 minut). Dodaję imbir, jeszcze chwilkę smażę i wlewam mleko kokosowe. Razem duszę pod przykryciem, aż krewetki nabiorą kokosowego smaku. Doprawiam sokiem z limonki, curry i solą. Duszę jeszcze 5 minut.
Makaron zalewam wrzątkiem, odstawiam pod przykryciem na 3 minuty. Po tym czasie odcedzam, polewam krewetkowo - kokosowym sosem i posypuję sezamem.


3 komentarze:

  1. ooo zjadłabym taki makaron! szczególnie, że ostatnio mam fazę na mleczko kokosowe ;) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja! Z takimi składnikami musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam na krewetki 9 miesięcy - jeszcze chwilka... :D

    OdpowiedzUsuń