Składniki dla 2 bardzo głodnych osób:
mała dynia (około 2 kg)
125 g (jedno opakowanie) serka mascarpone
sok z połowy limonki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
W tym czasie dynię pozbywam pestek i obieram z twardej skórki. Kroję na kawałki wielkości mniej więcej połowy dłoni. Wrzucam do naczynia żaroodpornego. Polewam oliwą (ilość według uznania, lecz nie za mało by dynia się nie przypaliła), posypuję solą. Wkładam do nagrzanego piekarnika na około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Serek mascarpone mieszam z wyciśniętym sokiem z połowy limonki, lekko solę. Podaję z upieczoną dynią. Voila!
Wlasnie szukalam czegos wspanialego na jutrzejszy obiad. Dzieki Ciociu Józiu:-) Dorobie do tego jakies miesko i bedzie cacy:)
OdpowiedzUsuńMonika