Porcja dla 2 osób (około 16 pierożków):
Ciasto:
200 g mąki pszennej razowej
50 g zwykłej mąki pszennej
szklanka przegotowanej wody
szczypta soli
Farsz:
250 g mielonego mięsa wołowego
250 g mielonego mięsa wieprzowego
jedna, pokrojona w plastry dymka
50 g (pół słoiczka) dobrze odciśniętych kaparów
garść listków świeżego oregano
sól morska
świeżo mielony pieprz
Składniki ciasta łączę i ugniatam. Powinno lekko kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowuję i szklanką wyciskam koła (tak jak na pierogi). Mięso (surowe!) łączę z dymką, kaparami i oregano. Doprawiam pieprzem i solą. Łyżeczką nakładam porcję farszu na każdy placek ciasta. Zlepiam dwa przeciwległe krańce ciasta i powtarzam tę czynność dookoła. Pierogi wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuję do momentu, aż wypłyną na powierzchnię, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na powierzchnię, gotuję jeszcze około10 minut, aż ciasto zmięknie. Smakują świetnie z roztopionym masłem.
W Gruzji można już zjeść chinkali nie tylko tradycyjnym mięsnym nadzieniem. Powstało wiele ich odmian, np. z serem czy z grzybami. Wszystkie bardzo smaczne :)Robiłam ostatnio tradycyjne chinkali, ale na pewno kiedyś zrobię je też z mąki razowej :)
OdpowiedzUsuńA ja natomiast z innym nadzieniem:) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń