piątek, 14 października 2011

Cytrynowe muffiny z polewą z białej czekolady

Moje muffinowe faworytki. Lekko cytrynowe z bardzo słodką polewą. Zdecydowanie good mood food!




















Składniki na 6 muffin king size (10 - 12 muffin zwykłego rozmiaru)

Babeczki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka (najlepiej z wolnego wybiegu jeśli to możliwe)
100 ml mleka
50 ml jogurtu naturalnego
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

Polewa:
2 białe czekolady
50 ml mleka


Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
Wszystkie składniki na babeczki łączę. Mieszam, by dokładnie się ze sobą połączyły.
Formę do muffin wyścielam kawałkami papieru do pieczenia (do pieczenia muffin o zwykłym rozmiarze użyłabym papilotek). Foremki napełniam do mniej więcej 3/4 wysokości. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 25 - 30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy upiekły się w środku).
Pokruszoną, białą czekoladę wrzucam do rondelka i zalewam mlekiem. Podgrzewam na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Polewam lekko ciepłe muffiny.






3 komentarze: