wtorek, 18 października 2011

Pieczone warzywa z sosem Worcester

Sposób na łatwy i pyszny obiad. Można wrzucić do piekarnika jakiekolwiek warzywa mamy pod ręką. Do tego, mój ulubieniec, sos Worcestershire. Świetne z mięsnym towarzystwem bądź solo.



















Składniki na dwie duże porcje:

2 duże marchewki
2 buraki
5 średnich ziemniaków
2 jasne papryki
2 łyżki rozmarynu (może być suszony)
3 łyżki oliwy z oliwek (może być pomace)
sól morska
sos Worcestershire


















Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Wszystkie warzywa obieram i kroję na dosyć duże kawałki. Wrzucam do żaroodpornego naczynia. Polewam oliwą, posypuję solą i rozmarynem. Wkładam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, od czasu do czasu polewając oliwą spod warzyw i lekko mieszając. Upieczone warzywa podaję z sosem Worcester. Proste i pyszne!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz