350 g razowej mąki pszennej
210 ml mleka
łyżeczka cynamonu
5 dużych fig w zalewie miodowej
pół szklanki brązowego cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
4 duże, słodkie jabłka, obrane i drobno pokrojone
6 łyżek brązowego cukru
200 ml przegotowanej wody
Figi drobno kroję. Jajko lekko roztrzepuję widelcem.Wszystkie składniki na ciaso łączę, mieszam do uzyskania gładkiej, dość rzadkiej masy. Do formy na muffiny wkładam papierowe papilotki i wypełniam je ciastem (mniej więcej 3/4 wysokości). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut.
Obrane, pokrojone i pozbawione nasion jabłka wrzucam na patelnię razem z cukrem i zalewam wodą. Duszę pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą, by nie przywarły do dna. Jabłka powinny być dość rozgotowane. Na koniec miksuję je blenderem na gładki mus. Podaję jeszcze ciepły z muffinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz