piątek, 7 października 2011

Razowe muffiny z figami i ciepłym musem jabłkowym

Uwielbiam muffiny. Głównie dlatego, że bardzo łatwo je upiec i można wymyślać nieskończenie wiele ich wariantów. Ja, z braku zwykłej mąki i wielkiego dziś lenistwa, upiekłam razowe muffiny z figami, które przywieźli mi rodzice prosto z Albanii. Figi można śmiało zastąpić bananami lub daktylami. Albo jabłkami, albo śliwkami. Z figami jednak smakują najlepiej!












Składniki na 10 babeczek:
350 g razowej mąki pszennej
210 ml mleka
łyżeczka cynamonu
5 dużych fig w zalewie miodowej
pół szklanki brązowego cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:
4 duże, słodkie jabłka, obrane i drobno pokrojone
6 łyżek brązowego cukru
200 ml przegotowanej wody

Figi drobno kroję. Jajko lekko roztrzepuję widelcem.Wszystkie składniki na ciaso łączę, mieszam do uzyskania gładkiej, dość rzadkiej masy. Do formy na muffiny wkładam papierowe papilotki i wypełniam je ciastem (mniej więcej 3/4 wysokości). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut.



















Obrane, pokrojone i pozbawione nasion jabłka wrzucam na patelnię razem z cukrem  i zalewam wodą. Duszę pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą, by nie przywarły do dna. Jabłka powinny być dość rozgotowane. Na koniec miksuję je blenderem na gładki mus. Podaję jeszcze ciepły z muffinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz