niedziela, 2 października 2011

Cytrynowa pizza z serem Camembert i grzybami

Najlepszą pizzą na świecie jest stara, poczciwa Małgorzata.Wczoraj natomiast, udało mi się upiec godną jej rywalkę. Proszę Państwa, oto na gastronomiczne salony wkracza pizza Giuseppina :)

Składniki na 2 duże pizze o kruchym spodzie:

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:
200 ml śmietany 30%
100 g startego sera Cheddar
1 białko jaj
starta skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny


Opakowanie sera Camembert
ok 150 g suszonych grzybów
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
gruboziarnista sól morska

Drożdże rozpuszczam w trzech łyżkach ciepłej wody, odstawiam na 10 minut. Łączę wszystkie składniki na ciasto, dodaję rozpuszczone drożdże. Ugniatam ciasto, powinno lekko kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.Po tym czasie powinno podwoić swoją obietość.

Suszone grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odlewam z nich wodę, zalewam świężą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję aż grzyby zmiękną.

Po godzinie dzielę ciasto na dwie części, rozwałkowuję i kładę na wysmarowaną oliwą blachę. Odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.
Wszystkie składniki sosu łączę, polewam nim spody pizzy, na wierzch kładę ugotowane grzyby oraz Camembert.
Piekę aż spody się przyrumienią (ok. 30 - 35 minut), w temperaturze 220 stopni. Buon appetito!



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz