piątek, 30 września 2011

Carpaccio z buraków z sosem z serka wiejskiego

Buraki fantastycznie nadają się na carpaccio pod warunkiem, że podane są z odpowiednim sosem, inaczej są po prostu mdłe. Mi udało się znaleźć sos idealny w książce "Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia". Życie jest zdecydowanie lepsze po zjedzeniu takiego carpaccio:)

2 średnie buraki
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
gruboziarnista sól morska
sos:
opakowanie serka wiejskiego (200g)
sok z połówki cytryny
łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
spora garść świeżego tymianku
sól morska

Buraki piękę w skórce, owinięte folią aluminiową, w temperaturze 200 stopni, aż zmiękną. Po ostudzeniu kroję na cieniutkie plasterki.
Serek doprawiam sokiem z cytryny, oliwą, solą i tymiankiem. Polewam nim buraczkowe carpaccio. Pychota!



1 komentarz:

  1. Buraczki z serkiem wiejskim to coś co bardzo lubię. Bardzo fajne jest to, jak barwią tę śmietankę na różowo :) Często sobie robię sałatkę na bazie tych składników. Gratuluję pomysłu na podanie w formie carpaccio, to brzmi i wygląda dużo bardziej wykwintnie

    OdpowiedzUsuń