Oryginalny przepis, który pochodzi z tej książki, zawiera kapustę i soloną wieprzowinę. Moja wersja, jest bardziej lekka, chociaż równie pożywna. Dawno nie jadłam tak wyśmienitej zupy. Jest przepyszna!
Składniki na 1,5 litra zupy:
500 g kasztanów jadalnych
100 g pancetty
1 szklanka czerwonego wina
2 pory
1 rzepa
5 szklanek wody
oliwa z oliwy do smażenia
sól morska do smaku
2 liście laurowe
śmietana 30% do podania
Kasztany nacinam w płaskim miejscu, zalewam wrzątkiem i moczę pół godziny. Odcedzam i wrzucam do gotującej się wody. Gotuję około 40 minut lub aż zmiekną.
Jeszcze ciepłe kasztany obieram z zewnetrznej łupiny i skórki.
Pory (białą część) kroję i podsmażam na 2 łyżkach oliwy.
Rzepę obieram, kroję w drobną kostkę i smażę na oliwie, aż lekko zmięknie.
Pancettę podsmażam na odrobinie oliwy, aż wytopi się z niej tłuszcz.
Pory, rzepę i pancettę wrzucam do garnka o grubym dnie, dodaję 3 łyżki oliwy i razem lekko podsmażam. Dolewam wino, wodę, dodaję sól i liście laurowe. Razem gotuję około 20 minut. Dodaję kasztany, gotuję jeszcze 10 minut.
Zupę miksuję blenderem na gładki krem (wcześniej pozbywam się liści laurowych).
Podaję ze śmietanką.
Fantastyczna, wyśmienita zupa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz