środa, 16 listopada 2011

Grillowane banany według Sophie Dahl

Przepis na ekspresowy deser. Trzy składniki, kilka minut i gotowe. W taki szary dzień jak dziś, skutecznie poprawi nastrój.



















Dla 2 osób:
2 banany
250 ml jogurtu greckiego
syrop z agawy

Rozgrzej górny palnik piekarnika do 220 stopni.
Banany przekrój wzdłuż, ułóż na patelni grillowej, skórką w dół. Włóż do piekarnika i piecz, aż miąższ zmiekknie i lekko zbrązowieje. Polej syropem z agawy i serwuj z jogurtem greckim.
(Myślę, że piekarnik śmiało można zastąpić patelnią do smażenia bez tłuszczu a syrop z agawy miodem. Smak jednak nie będzie ten sam).


2 komentarze:

  1. Mmm jest prawie środek nocy, siedzę przed komputerem,m przeglądam durszlaka w poszukiwaniu inspiracji, wchodzę tu i... CZUJĘ zapach pieczonego banana ; ) Dzięki : )

    OdpowiedzUsuń