czwartek, 10 listopada 2011

Bananowe muffiny z Nutellą

Kolejny przepis na najprostsze babeczki świata. Moim zdaniem genialne połączenie bananów z Nutellą. Miękkie i mokre, z niespodzianką w środku. Mój małżonek powiedział, że lepszych nie jadł :)



















Na 8 babeczek:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
90 g roztopionego masła
2 duże banany, rozgniecione
1 jajko, roztrzepane
1 szklanka mleka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
8 łyżeczek Nutelli (łyżeczka na muffinę)



















Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Wszystkie składniki (oprócz Nutelli) dodaję razem i mieszam, by powstała jednolita masa.
Do foremek wkładam papilotki i napełniam je ciastem, do mniej więcej 3/4 wysokości. Na ciasto kładę czubatą łyżeczkę Nutelli i przykrywam jeszcze odrobiną ciasta tak, by Nutella była w środku.
Piekę 15 minut. Voila!


8 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam czekoladowe z nutellą, a Twoje z bananami chyba jeszcze lepsze:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest to, czego mi trzeba! :) :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nutella to jednak świetny wynalazek;) Takie muffiny muszą być super! Wyglądają bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na poprawienie nastroju ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffiny świetne,z tym,że powinny być pieczone albo w 250 stopniach i 15 min, albo w 200 i około 30 minut, bo inaczej wychodzą niedopieczone :) Ale smakują rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy mozna dodac zwykły cukier?

    OdpowiedzUsuń
  7. Można, jak najbardziej, chociaż smak będzie odrobinę inny. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne też są z kakaem i z drobno pokrojoną czekoladą białą i gorzką :)

    OdpowiedzUsuń