sobota, 26 listopada 2011

Bajgle z falaflami i hummusem

Bajgle są żydowskie, hummus - arabski, to wiadomo. A falafle? Spór między Żydami i Arabami, o pochodzenie falafli, to chyba jedyny konflikt między nimi, mający sens. W tym przypadku, jest przecież o co walczyć...



















Na 8 bajgli:
1/2 kostki świeżych drożdży
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
+
do gotowania: woda i cukier


Na ok. 20 falafli:
150 g (przed namoczeniem) ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
pieprz, sól, kolendra do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki sody
+
olej lub oliwa do smażenia


Hummus:
50 g ciecierzycy (przed namoczeniem)
2 łyżki tahini
łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta chilli w proszku
1 lyżeczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

+
rukola, ser żółty, pomidorki koktajlowe


















Ciecierzycę namoczyć przez 12 godzin.

Drożdże z cukrem rozpuścić w łyżce ciepłej wody i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną bąbelkować.
Mąkę, jajka, oliwę, sól i wodę połączyć, dodać drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować bajgla.
W dużym garnku zagotować wodę z cukrem (na litr wody łyżka cukru). Bajgle wrzucać do gotującej się wody, gotować 1 minutę (pół minuty jedną stronę). Ugotowane bajgle wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i odstawić do obcieknięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ugotowane bajgle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 - 25 minut.


Namoczoną  ciecierzycę ugotować, aż będzie miekka, następnie zetrzeć blenderem na gładką masę.
Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek obrać i rozgnieść. Cebulę, czosnek, pieprz, sól kolendrę, sok z cytryny i sodę dodać do ciecierzycy i razem dobrze wymieszać.
Olej lub oliwę (ja użyłam oliwy) wlać do rondla (im więcej tym lepiej, falafle powinny pływać) i rozgrzać tak, by odrobina masy falaflowej włożona do tłuszczu od razu zaskwierczała.
Masę falaflową nabierać łyżką i wrzucać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć na złoto.

Ciecierzycę ugotować, dodać wszystkie składniki hummusu i razem zetrzeć blenderem na gładką masę.

Bajgle przekroić w pół, każdą połówkę posmarować hummusem, dodać garść rukoli, falafle, kilka pomidorków i plaster żółtego sera.
Przepyszne kanapki na lunch lub kolację, z nutką bliskiego wschodu.


8 komentarzy: