środa, 9 listopada 2011

Focaccia z szałwią

Focaccia jest rajem dla podniebienia, nie tylko dla miłośników kuchni włoskiej. Banalna w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w roli pieczywa.



















Składniki na 1 focaccię:

25 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
100 ml letniej wody
1 łyżka potarganych listków szałwii
sól morska


















Drożdże rozpuszczam w 2 łyżkach wody, odstawiam na 10 minut.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję szczyptę soli, oliwę, szałwię i rozpuszczone drożdże. Dodaję resztę wody i całość zagniatam na miękkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ugniatam wyrośnięte ciasto do pierwotnej objętości i wypełniam nim nasmarowaną oliwą formę (25/40 cm). Ponownie odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Wyrośniętą focaccię lekko ugniatam kciukiem, robiąc charakterystyczne dołki. Wstawiam do piekarnika na 15 minut.
Upieczoną focaccię spryskuję odrobiną oliwy, posypuję solą morską.
Najlepiej smakuje prosto z pieca, z lekko solonym masłem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam focaccię - ostatnio robiłam taką z pomidorkami i oliwkami. Z szałwią musi być niezwykle aromatyczna! Hihi, ledwo Ci się uchował kawałek do zdjęcia, musiała smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piec niecierpie, ale Twoj przepis wyglada bardzo prosto:) Wiec jtro rano sprobuje:) i akurat mam szalwie swieza!:) zastanawiam sie tez nad wersja z rozmarynem:)

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest zdecydownaie łatwy przepis, nawet dla niecierpiących piec :)
    I tak, musiałam się bardzo hamowac, żeby zostało cokolwiek do zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń