wtorek, 9 września 2014

Zupa z dyni Hokkaido

No cóż, nie da się ukryć - jesień już tuż tuż. 
Uwielbiam zapach suchych liści i rześkiego powietrza o poranku, dynię i śliwki. A sezon na nie już w pełni! 
Zupa z dyni jest bardzo rozgrzewająca, sycąca i słodka! Z kleksem ze śmietany, pajdą domowego chleba i ...batatami! 


Na 5 porcji:
1,5 litra wywaru warzywnego
1 duża dynia Hokkaido
2 duże upieczone bataty
1 mała cukinia
1 duży, upieczony ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
odrobina śmietany
sól morska


Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. 
Cukinię dokładnie umyć, pokroić w plastry, delikatnie podsmażyć na odrobinie oliwy (dosłownie kilka minut tak, by lekko zmiękła).
Upieczone bataty obrać, pokroić w dużą kostkę.
Do gotującego wywaru dodać świeży rozmaryn, upieczony czosnek i pokrojoną dynię. 
Zmniejszyć ogień, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać podsmażoną cukinię i upieczone bataty. Całość pozostawić na ogniu na około 5 minut. W tym czasie dynia powinna zmięknąć. Wyłowić gałązkę rozmarynu, można lekko zmiksować. 
Posolić według uznania.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i domowym chlebem na zakwasie.

1 komentarz: