środa, 10 września 2014

Cieciorex domowy

Bardzo lubię ciecierzycę. Jest wdzięcznym materiałem do tworzenia wszelkich past, burgerów, falafeli, w sosie, w zupie i na tysiąc różnych innych sposobów.
Tym razem postanowiłam odtworzyć "Cieciorex" czyli wegański kotlet z ciecierzycy, z pewnej znanej warszawskiej burgerowni.
Pominęłam paprykę, dodałam za to czerwoną cebulę. Do tego kolendra, bazylia, trochę tymianku. Pieczone w piekarniku, w wersji light, chrupiące i złociste.
Spróbujcie!




Na 12 kotletów:
200 g suchej ciecierzycy
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 duża marchew
ok 1/2 szklanki otrębów pszennych
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek kolendry
kilka dużych listów bazylii
odrobina tymianku
sól morska



Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Wylewamy wodę, w której się moczyła (robię tak zawsze, kiedy nie mam pewności czy cieciorka jest eko. Jeśli kupiliście sprawdzoną, organiczną cieciorkę, możecie ugotować ją w wodzie, w której się moczyła). Zalewamy nową wodą i gotujemy, aż zmięknie.
Odcedzamy zachowując ok. pół kubka płynu z gotowania (przyda się później), odstawiamy do ostudzenia.
Cebulę obieramy, drobno kroimy.
Marchew dokładnie myjemy, trzemy na tarce o średnich oczkach.
Kolendrę i bazylię drobno siekamy.

Do ostudzonej ciecierzycy dodajemy cebulę, marchew, oliwę, otręby oraz zioła. Solimy do smaku. Całość razem miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli jest zbyt sucha dolewamy odpowiednią ilość wody z gotowania. Masa powinna być na tyle spójna, by łatwo dało się z niej formować burgery.
Uformowane kotleciki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 40 minut. W połowie pieczenia przewracamy kotlety na drugą stronę.
Świetnie smakują w razowej bule, z dużą ilością świeżych warzyw i domowym ajvarem.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. bardzo lubię burgery z cieciorki! a smaku domowych nic nie zastąpi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój cieciorex to jest to-uwielbiam takie burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślisz, że można zastąpić cieciorkę czerwoną soczewicą? Wyszłoby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można z tym, że czerwona soczewica po ugotowaniu jest zdecydowanie bardziej rzadka. Więc musiałabyś pokombinować z otrębami albo bułką tartą, jakoś zagęścić konsystencję. Ale spróbuj! I daj koniecznie znać jak wyszło, jestem bardzo ciekawa! pozdro :)

      Usuń
  4. Choć jestem mięsożerny, to ubóstwiam Cieciorex. Dziś właśnie będę robił samemu w domu. Cieciorka już się moczy ;-)

    OdpowiedzUsuń