środa, 23 lipca 2014

Lody bananowo - cytrynowe z miodem i mascarpone

Kolejny przepis na pyszne domowe lody. Są świetnym zastępstwem tych ze sklepu, zwłaszcza dla dzieci.
Kilka składników i minuta miksowania! Tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość, na czas mrożenia.
Są kremowe i słodkie... Rewelacyjne! Sami spróbujcie :)



Na 6 lodów o pojemności 75 ml:

2 bardzo dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe, tym słodsze)
100 g serka mascarpone
1 łyżka soku z cytryny (jeśli wolicie bardziej słodkie, możecie pominąć)
1 łyżka miodu (ja użyłam tymiankowego)

Banany kroimy w plastry, dodajemy mascarpone i miód (oraz sok z cytryny jeśli wolicie wersję bardziej orzeźwiającą). Całość miksujemy na gładką, puszystą masę. Przekładamy do pojemniczków na lody, wkładamy patyczki.
Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Jemy nie tylko w upalne dni :)

14 komentarzy:

  1. Weź Józefina, znów mam ślinotok przez Ciebie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa to szybko po składniki, miksuj i mroź! Są naprawdę pyszne! A dzieci to już w ogóle oszaleją :) (miód i sok z cytryny można całkiem pominąć)

      Usuń
  2. Wowo :) Świetne połączenie smaków - koniecznie musze odkurzyć moje foremki i wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Zwłaszcza, że będą kolejne przepisy na lody :)

      Usuń
  3. Jak apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do udziału w akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za info, zaraz rzucę okiem! Pozdrawiam!

      Usuń
  5. świet na chłodna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, aż się chce porwać od razu jednego!! :)

    OdpowiedzUsuń