poniedziałek, 10 grudnia 2012

Pierogi z grochem i grzybami mun

Nieco inna wersja klasycznych pierogów wigilijnych. Tym razem propozycja z grochem i grzybami mun, co świetnie się razem komponuje.
Z podanej ilości składników na ciasto powinno wyjść około 30 pierogów ale farszu zostanie ciut więcej. Co z nim zrobicie zależy od Waszej inwencji, ale jest tak dobry, że śmiało można go zjeść jako dodatek do obiadu.




Na 30 pierogów:

Ciasto
300 g mąki pszennej + do oprószenia
1 jajko
szczypta soli
letnia, przegotowana woda (ile "zabierze" ciasto, ok. 100 ml)

Farsz:
szklanka łuskanego grochu
duża garść grzybów mun
pół czerwonej cebuli
olej rzepakowy (do smażenia)
sos sojowy

+
masło do gotowania
oliwa z oliwek extra vergine do podania
kilka igiełek świeżego rozmarynu (opcjonalnie)




Mąkę przesiać, dodać jajko i sól. Dolewając stopniowo wodę ugniatać ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
Rozwałkować oprószając mąką. Za pomocą szklanki wyciąć koła.

Groch ugotować, aż będzie bardzo miękki. Odcedzić i ostudzić.
Grzyby mun zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, następnie odcedzić i gotować przez 10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać ostudzone grzyby i razem podsmażyć ok. 5 minut.
Cebulę z grzybami dodać do grochu. Dodać łyżeczkę sosu sojowego. Całość można lekko zblenderować tak, aby farsz miał łatwą do nakładania konsystencję.
Farsz nakładać na koła z ciasta, ciasto zawinąć w pół i zlepić dokładnie końce.

Zagotować osoloną wodę z łyżką masła.
Pierogi wrzucać do wrzątku, gotować aż wypłyną na wierzch i dogotowywać jeszcze 3-4 minuty.

Podawać ciepłe z oliwą z pierwszego tłoczenia i świeżym rozmarynem.



5 komentarzy:

  1. Jakie fantastyczne, oryginalne nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! I polecam gorąco, nie tylko na Wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł - własnie robię
    takie pierożki na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń