środa, 21 listopada 2012

Tarta szpinakowa z mozzarellą i śmietaną, na spodzie z ciasta francuskiego

Wybaczcie mi dłuższą przerwę w dodawaniu przepisów, mam nadzieję, że wróciłam na dobre.

Proponuję bardzo łatwy przepis na tartę. Gotowy spód z ciasta francuskiego, do tego świeży szpinak (ciągle do kupienia na targu), mozzarella, tłusta śmietana, masło do wysmarowania blachy i sól.
Trzeba jej pilnować w trakcie pieczenia, by nie uciekła z formy :)



Na 4 porcje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kg świeżego szpinaku
1 kubek śmietany 30%
1 kula mozzarelli
1 łyżka oliwy extra vergine
masło do wysmarowania formy
sól morska do smaku



Szpinak dokładnie umyć, odciąć liście. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i dusić aż liście zmiękną. Ostudzić.
Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim (resztę ciasta można ułożyć na wierzchu tarty).
Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.
Rozłożyć ostudzony szpinak, posolić i zalać śmietaną 30%.
Mozzarellę pokroić w plastry i rozłożyć na tarcie.
Na wierzch można porozkładać potargane kawałki z reszty ciasta francuskiego.
Piec ok. 25-30 minut, aż ciasto się upiecze i zarumieni, w 200 stopniach.

W trakcie pieczenia ciasto najprawdopodobniej będzie się wybrzuszać, należy wtedy po prostu przekłuć je widelcem, tak by wróciło do swoich kształtów.
Bon appetit!

7 komentarzy:

  1. Wspaniala! Dobrze miec pod reka gotowe ciasto francuskie.

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinakowe wypieki nie mogą się nie udać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki! Szpinak + ciasto francuskie to idealne połączenie. Polecam gorąco zwłaszcza, że przepis naprawdę łatwy:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham quiche, Twój wydaje się smakowity, a zdjęcia tylko zachęcają do schrupania! Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przypadł do gustu i polecam spróbować:) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń