czwartek, 22 marca 2012

Mille - feuille z rabarbarem

Wersja jednowarstwowa i bez sosu custard, który zastąpiłam budyniem! Zdecydowanie szybszy w przygotowaniu ale równie pyszny.
Rabarbar można zastąpić ulubionymi owocami, można zaszaleć z bakaliami albo czekoladą.
Choć rabarbar w tym zestawie świetnie równoważy słodycz i dodaje świeżości.




Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 ugotowany budyń
200 ml śmietanki 30%
300 g rabarbaru (ja użyłam mrożonego)
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka brązowego cukru



Ciasto rozwijam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko nacinam z wierzchu i smaruję roztrzepanym jajkiem.
Wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Rozmrożony rabarbar zalewam odrobiną wody, dodaję brązowy cukier. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję dosłownie kilka minut (rabarbar bardzo szybko mięknie). Studzę.
Śmietankę razem z cukrem pudrem ubijam na sztywno.
Upieczone i wystudzone ciasto smaruję warstwą zimnego budyniu, dodaję rabarbar.
Na wierzch dodaję kleksy bitej śmietany.
Voila!

2 komentarze:

  1. ooo... kuchnia francuska to moja ostatnio słabość wielka! A ta propozycja wygląda cudnie! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak na kuchnię francuską, jest proste w przygotowaniu :) Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń