wtorek, 28 lutego 2012

Szybkie Mild Curry z groszkiem cukrowym

Jestem zagorzałą fanką slow foodu, ale czasem bywają dni (przy przeprowadzce na przykład), kiedy trzeba skorzystać z gotowych składników. Do tego przepisu użyłam sosu Mild Curry (firmy Patak's). Razem z brokułami i cukrowym groszkiem, w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie smakuje i do tego rozgrzewa!




Dla 4 osób:

Duży brokuł
1 duża czerwona cebula
opakowanie groszku cukrowego (200g)
pół świeżej papryczki chili
2 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry
Sos Mild Curry
łyżka jogurtu naturalnego
ryż jaśminowy
oliwa extra vergine
świeżo mielona sól i pieprz



Brokuły gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę obieram, kroję w plastry i smażę na oliwie, aż się zeszkli.
Papryczkę pozbywam nasion, kroję w plastry i dodaję do cebuli.
Pokrojony w plastry czosnek dodaję do cebuli, dorzucam umyty groszek cukrowy. Całość duszę pod przykryciem, aż groszek zmięknie.
Dodaję brokuły i sos, duszę około 15 minut.
Ryż gotuję według rzepisu na opakowaniu.
Sos wraz z ryżem doprawiam solą i pieprzem, podaję z jogurtem i kolendrą.
Smacznego! :)

1 komentarz: