czwartek, 23 lutego 2012

Muffiny bananowo - migdałowe z Nutellą. Przepyszne!

Składniki mówią same za siebie. Miękkie i mokre muffiny z dodatkiem Nutelli i z chrupiącymi płatkami migdałów. Ach!




Na 10 babeczek:

150 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g roztopionego masła
70 g brązowego cukru
50 g płatków migdałów
1 roztrzepane jajko
2 duże banany
100 ml mleka
Nutella



Banany kroję w plastry. Wszystkie składniki łączę, oprócz płatków migdałów i Nutelli.
Blenderuję delikatnie, by banany się rozdrobniły i składniki dobrze połączyły. Dodaję płatki migdałów i delikatnie mieszam.
Wkładam papilotki do foremek na muffiny, napełniam je do 3/4 wysokości. Dodaję łyżeczkę Nutelli i przykrywam odrobiną reszty ciasta (należy pamietać, że babeczki urosną).
Piekę 25 - 30 minut w temperaturze 210 stopni.
Fantaystycznie smakują w towarzystwie wykwintnej kawy ale też solo (jak to muffiny).

12 komentarzy:

  1. marzę o takim śniadaniu,
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają kusząco;) Te kleksy z Nutelli mnie urzekły;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszne! Świetne połączenie smaków:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz chyba wiem, do czego wykorzystam nutelle, ktora mam w domu - to chyba lepsza opcja niz stopniowe wyjadanie jej lyzeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak właśnie musi wyglądać i smakować boska ambrozja ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :D Największym fanem z pewnością stał by się mój brat.

    OdpowiedzUsuń
  7. Och jak miło! Dziękuję wszystkim bardzo:)
    Maggie - Nutella w każdej opcji jest przepyszna (prosto ze słoika też) a z bananami i migdałami to niebo!! Pozdrawiam :)
    Kikimora - też tak myślę!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja jebie, a ja tu wdupiam jakies scierwa z budek! :) pozdro

    OdpowiedzUsuń
  9. To przyjezdżaj do nas Panie Bakłażanie! :)

    OdpowiedzUsuń