środa, 17 grudnia 2014

Wegański pasztet świąteczny z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

Klasyczne wigilijne połączenie smaków. Kiszona kapusta, grzyby, suszone śliwki. Tym razem pod postacią wegańskiego pasztetu. Jest przepyszny, świetnie smakuje na razowym chlebie z odrobiną domowych powideł śliwkowych. Nie bójcie się spróbować, brzmi kontrowersyjnie a smakuje świetnie!



Na 1 pasztet o wymiarach keksówki:

1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka kiszonej kapusty (dokładnie odciśniętej)
5 średnich suszonych grzybów
garść suszonych śliwek
1 mały seler (korzeń)
1 średnia pietruszka (korzeń)
1 duża cebula
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
olej rzepakowy
sos sojowy
sól, pieprz


Cebule obrać, pokroić w piórka.
Seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i warzywa, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić (wywar można zostawić, można nim podlać warzywa na patelni, jeśli będą zbyt suche). Grzyby zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 minut na średnim ogniu.Odcedzić i drobno posiekać.

Dobrze odsączoną kapustę drobno poszatkować.

Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, dodać uduszone warzywa (wcześniej pamiętając o wyciągnięciu liści laurowych i ziela angielskiego), grzyby i kapustę. Dodać lubczyk, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Całość zmiksować na masę, ale nie musi być bardzo gładka, kawałki kapusty mogą być wyczuwalne.
Do masy dodać drobno pokrojone śliwki i całość wymieszać łyżką.

Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, można na wierzch dodać kilka śliwek.
Piec w 180 stopniach ok 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik a pasztet zostawić w środku jeszcze na 10 minut.
Ostudzony pasztet włożyć do lodówki, najlepiej na  całą noc, wtedy stężeje i będzie się dobrze kroił.

Bardzo dobrze smakuje z odrobiną domowych powideł śliwkowych, na razowym chlebie.
Smacznego!



1 komentarz: