poniedziałek, 13 maja 2013

Muffiny z musem bananowym i masłem orzechowym

Prosty przepis na pulchne i mokre muffiny z orzechową niespodzianką w środku.
 Mmmmniam!


Na 12 babeczek:
1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
90 g roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
125 ml mleka
2 duże banany
4 łyżki śmietanki 30%
12 łyżeczek masła orzechowego


Suche składniki połączyć. Dodać masło, mleko i roztrzepane jaja.
Banany rozgnieść widelcem na papkę, dodać śmietankę i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego musu. Dodać do pozostałych składników.
Całość dokładnie wymieszać.
Foremki na muffiny wyłożone papilotkami wypełnić ciastem do mniej więcej 3/4 wysokości. Do każdej z nich dodać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć jedną łyżką ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec ok 25 minut (aż patyczek wetknięty w muffinę będzie całkiem suchy).
Babeczki powinny być lekko przyrumienione.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Polecam zamiast roztopionego masła dawać olej rzepakowy - w kwestii samego przygotowania nic to nie zmienia, a jest dużo zdrowiej, bo olej obniża cholesterol i dobrze działa na serce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sugestię! Próbowałam kiedyś zastąpić masło olejem rzepakowym ale powiem szczerze, że jednak wyczuwałam różnicę w smaku. Dla mnie ona była niewielka, ale mąż marudził :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń