czwartek, 7 marca 2013

Cykoria zapiekana z mozzarellą, w sosie śmietanowo-jajecznym

Uwielbiam cykorię! Jest delikatna i świeża, można ją jeść na ciepło i zimno. I chociaż dostępna jest zimą to jakoś kojarzy mi się z wiosną. Ach wiosno - przybywaj!
A póki co prosty przepis na pyszną cykorię :)




Na 2 porcje:

5 średnich cykorii
2 kule mozzarelli
3 jajka
kubek śmietanki 30%
odrobina gałki muszkatołowej
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz
+ szczypior do przybrania





Cykorie umyć, odkroić gorzką część. Obrać z liści, odrzucając głąb.
Mozzarellę pokroić w plastry.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cykorii a następnie warstwę mozarelli i tak na przemian.
Jajka dokładnie wymieszać ze śmietanką, dodać odrobinę gałki muszkatołowej.
Warstwy cykorii z mozzarellą zalać jajeczno-śmietanowym sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 30-35 minut.
Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżym szczypiorem.
Voila!

2 komentarze:

  1. Cudowny przepis! Również lubię cykorię za smak i delikatny wygląd... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! A cykoria jest po prostu cudo! Pozdrawiam ciepło!

      Usuń