środa, 8 sierpnia 2012

Bajgle z hummusem, pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Jestem wielką fanką bajgli. Zarówno jeśli chodzi o ich jedzenie jak i pieczenie. Jest to trochę czasochłonne (i jedno i drugie), ale warto wygospodarować odrobinę czasu, bo smak jest niepowtarzalny. Najlepiej smakują na ciepło, a do środka można włożyć przeróżne smakołyki,  w zależności od naszej inwencji.
Dziś z hummusem, pieczarkami i karmelizowaną cebulą. Z dużą ilością natki pietruszki!



Tu najdziecie przepis na bajgle.

Hummus (ok 4 duże porcje):
50 g ciecierzycy (przed namoczeniem)
2 łyżeczki ziaren sezamu
łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny

+

1/2 kg pieczarek
2 duże cebule cukrowe
pęczek natki pietruszki
1 łyżka brązowego cukru
olej roślinny np. rzepakowy
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku



Natkę umyć, drobno pokroić (same liście, bez łodyg).

Sezam zmielić w młynku do kawy.
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Ugotować, odcedzić zostawiając odrobinę (ok 4 łyżki) wody z gotowania.
Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, zmielony sezam, oliwę, łyżkę pokrojonej natki, sok z cytryny, sól i pieprz.
Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Podsmażyć na oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać sól, pieprz i resztę natki pietruszki. Wymieszać.

Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry. Wrzucić na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem aż się zeszklą i zmiekną. Dodać brązowy cukier i odrobinę soli. Całość dusić jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści.

Ciepłe bajgle posmarować hummusem, dodać ciepłe pieczarki i słodką cebulę.
Przepyszna kombinacja!




10 komentarzy:

  1. No wyszły Ci przepiękne te bajgle :) Również uwielbiam je piec i konsumować, jest w nich coś szczególnego, czego zwykłe buły nie posiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, ja tez lubie bajgle - to idealne paliwo na dlugie rowerowe przejazdzki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne, idealne na śniadanie!Dzięki za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem o co chodzi ale pokarmy z dziurką zawsze mnie przekonują :) A cebuli jem ostatnio tyle, że zaraz sama się w nią zamienię... Cóż, smakuje mi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję i polecam gorąco! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajgle jako pieczywo - pyycha.
    A bajgle z takimi dodatkami jak te...cudo. Trudno im się oprzeć i poprzestać na jednym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, bardzo trudno im się oprzeć! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dziękuję i polecam, bo są pyszne!

    OdpowiedzUsuń