wtorek, 6 października 2015

Zupa dyniowa z batatami i zbożowe batoniki z karobem i masłem orzechowym w wersji raw

Witajcie po dłuższej przerwie.
Jakoś tak się złożyło, że blogowanie odeszło na dużo dalszy plan, choć oczywiście nie gotowanie.
W ramach pokuty i zadość uczynienia dzielę się dwoma jesiennymi przepisami.

Dynia to moje ulubione jesienne warzywo. Mogę ją spożywać pod każdą postacią, ale rozgrzewająca zupa z dyni z dużą ilością ziół to pozycja obowiązkowa. Zwłaszcza w okresie chorobowym.

Surowe batonki owsiane z karobem to zdrowa propozycja na coś słodkiego. Bardzo proste w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki i włożyć do lodówki.





Zupa dyniowa z batatami:
1 mała dynia lub pół średniej
2 duże bataty
1 duża marchew
1 duża pietruszka (korzeń)
1/2 średniej cebuli
2 duże ząbki czosnku
łodyżka świeżego rozmarynu
szczypya suszonej szałwii
łyżeczka lubczyku (może być suszony)
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
sól i pieprz



Warzywa obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Czosnek zgniatamy.
Gotujemy ok 2 litry wody, wrzucamy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek, gotujemy ok 7 minut.
Po tym czasie dodajemy dynię, bataty oraz rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu aż dynia i batatty będą miękkie. Dodajemy rozmaryn, szałwię oraz olej. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok 7 minut.
Przed podaniem wyławiamy gałązkę rozmarynu, możemy zblendować na krem i podać z gęstą kwaśną śmietaną.


Surowe batoniki owsiane:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka daktyli
2 dużę łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
1/2 szkalnki orzechów nerkowca
1 łyżka otrębów żytnich
+ ewentualnie olej kokosowy



Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut.
Orzechy nerkowca mielimy w młynku lub tłuczemy w moździerzu.
Namoczone daktyle drobno kroimy.
Płatki owsiane, orzechy, daktyle i otręby razem mieszamy w misce. Dodajemy masło orzechowe i syrop z agawy i dokłądnie mieszamy, możemy użyć do tego blendera.
Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy olej kokosowy.
Masę wykładamy do foremki, wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie masę kroimy na batoniki i wkładamy do lodówki na 2 godziny Każdy batonik możemy owinąć papierem do pieczenia.
Batoniki moga być w lodówce nawet do tygodnia.
Smaczego!

1 komentarz: