środa, 17 kwietnia 2013

Bardzo waniliowe muffiny z syropem klonowym i bekonem

Pyszne połączenie słodkiego ze słonym. Bekon jest chrupiący i lekko wyczuwalny, dominuje smak wanilii i syropu klonowego.
Przyznam, że trochę się obawiałam efektu końcowego, ale muffiny wyszły naprawdę świetne!
Polecam wszystkim fanom babeczek!



Na 5 muffin:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
50 g roztopionego i ostudzonego masła
3/4 szklanki mleka
1 jajko
6 plasterków chudego bekonu
1 laska wanilii burbońskiej
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Bekon pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Odłożyć na papierowy ręcznik, by tłuszcz się dokładnie odsączył.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, włożyć do garnuszka z mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostudzenia. Wyłowić laskę wanilii, zeskrobać drobne ziarenka i dodać do mleka.

Mąkę, proszek do pieczenia, jajko i masło razem dokładnie wymieszać.
Dodać ostudzony bekon, mleko z wanilią i syrop klonowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.
Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Świetnie smakują z bitą śmietaną i plastrem usmażonego bekonu.
Bon appetit!

2 komentarze:

  1. bekon z miodem lub syropem uwielbiam!!! i do tego jeszcze ciacho!!! pycha!!:)

    OdpowiedzUsuń