Przepyszne i bardzo zdrowe śniadanie. Dla tych, którzy przed latem chcą pozbyć się tłuszczyku i dla tych, którzy cenią sobie zdrowe rozpoczęcie dnia. I też dla tych, którzy po prostu uwielbiają niebanalne smaki.
Lekkie smoothie z awokado i ogórkiem, domowa granola z moim ukochanym mlekiem migdałowym, które zacznijcie robić już po kolacji dnia poprzedniego.
Po takim śniadaniu, poranek od razu obchodzi się z nami łagodniej :)
Na 2 porcje smoothie:
1 awokado
pół ogórka
mały pęczek kopru
mały pęczek szczypioru
1 szklanka wody mineralnej, lekko gazowanej
Na 1 litr mleka migdałowego:
2 szklanki migdałów
4 szklanki przegotowanej wody
szczypta soli
Przepis na domową granolę znajdziecie tu.
Awokado i ogórek dokładnie umyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Wrzucić do dzbanka.
Szczypior i koperek drobno pokroić i dodać do awokado i ogórka.
Całość zalać wodą mineralną. Lekko zmiksować do konsystencji koktajlu.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie migdały odcedzić i płukać, aż woda przestanie być mętna.
Zalać migdały wodą, dodać szczyptę soli i miksować przez około 2 minuty.
Mleko bardzo dokładnie przefiltrować, najlepiej przelewając je przez materiał (świetnie sprawdza się zwykła pielucha tetrowa). Przechowywać w lodówce.
(Miazgę migdałową uzyskaną po odfiltrowaniu mleka można użyć do TEGO PRZEPISU)
Mleko podawać z domową granolą, w towarzystwie zielonego smoothie.
Fantastyczne śniadanie!
no niezle.....
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
OdpowiedzUsuńZnakomite :D
OdpowiedzUsuńAaa... Juz myślałam, że będzie szpinak :) Świetne, awokado na wytrawnie. Z koperkiem to bardzo odważne połączenie!
OdpowiedzUsuńI bardzo smakowite! Pozdrawiam dziewczyny! :)
OdpowiedzUsuńFaaajne śniadanie. Słyszałam ostatnio, że wszystko co zielone do picia jest teraz bardzo "trendowate" ;-) Na czasie jesteś! Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuńUuu to musze pokombinować nad innymi zielonymi napojami w takim razie:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń