piątek, 20 kwietnia 2012

Szaszłyki z tofu z sosem satay + smoothie grejpfrutowo - rabarbarowy

W sam raz na wiosenny lunch. Lekki, orientalny i wegetariański. Wraz z orzeźwiającym smoothie, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Tofu można przyprawić ulubionymi przyprawami,a grejpfruta zastąpić na przykład pomarańczą.
Już niedługo zamiast piekarnika w ruch pójdzie grill :)



piątek, 13 kwietnia 2012

Czekoladowe bułeczki z serem owczym i salami

Z okazji wczorajszego święta czekolady niebanalny pomysł na jej wykorzystanie.
Przepis na tę nowojorską przekąskę pochodzi z tej książki. Ja jednak uprościłam przygotowanie ciasta, a ser robiola zastąpiłam serem owczym. Fantastyczne połączenie smaków słodki - słony.



środa, 4 kwietnia 2012

Bajgle wielkanocne z pastami jajecznymi: z awokado i bottargą

Inna wersja wielkanocnego pieczywa i jaj. Bajgle są razowe, słodkie i z korzenną nutą, a jaja w postaci past. Z awokado i oliwkami z bottargą. Pyszna alternatywa na świąteczny stół.