wtorek, 17 lipca 2012

Suszone pomidory w zalewie

Ostatnio doszłam do wniosku, że pomidor jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem. Choć są tacy co uważają go za owoc. Tak czy siak, latem spożywam go w ilościach nieograniczonych i staram się zamknąć w słoiku jego smak, by cieszyć się nim zimą.
Podzielę się przepisem na suszone pomidory w oliwie. Szaleję za nimi!




Na 500 g  pomidorów w zalewie:

500 g słodkich pomidorów truskawkowych albo cherry
4 ząbki młodego czosnku
garść świeżych liści bazylii
duża gałązka świeżego tymianku
2 łyżki octu balsamicznego
200 ml oliwy z oliwek extra vergine
duża szczypta soli morskiej
duża szczypta brązowego cukru



Pomidory dokładnie umyć, osuszyć, przepołowić i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Suszyć w piekarniku* nagrzanym do 160 stopni przez godzinę, po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć następną godzinę.
Należy pamiętać, by DRZWICZKI PIEKARNIKA ZOSTAWIĆ UCHYLONE W TRAKCIE SUSZENIA.
Poczekać aż pomidory wystygną.

Czosnek obrać i pokroić w plastry. Bazylię potargać, tymianek podzelić na 4 części.

Do wysterylizowanych słoików włożyć na dno kilka plastrów czosnku, kilka liści bazylii, cząstkę gałązki tymianku, kilka pomidorów, szczyptę soli i cukru, odrobinę octu balsamicznego i oliwy. I tak warstwowo napełnić cały słoik pamiętając, by pomidory były całkowicie zalane oliwą z octem.
Dokładnie zakręcić i delikatnie wstrząsnąć słoikiem, by składniki się wymieszały.
Odstawić na kilka dni.
Smakują nieziemsko!!

* piekarnik z termoobiegiem

7 komentarzy:

  1. rzeczywiscie przepis sprawdzony i potwierdzam jest super

    OdpowiedzUsuń
  2. your photographs just pop out of the pages, gorgeous :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, biorę go:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będą smakować. Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń