Ostatnio doszłam do wniosku, że pomidor jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem. Choć są tacy co uważają go za owoc. Tak czy siak, latem spożywam go w ilościach nieograniczonych i staram się zamknąć w słoiku jego smak, by cieszyć się nim zimą.
Podzielę się przepisem na suszone pomidory w oliwie. Szaleję za nimi!
Na 500 g pomidorów w zalewie:
500 g słodkich pomidorów truskawkowych albo cherry
4 ząbki młodego czosnku
garść świeżych liści bazylii
duża gałązka świeżego tymianku
2 łyżki octu balsamicznego
200 ml oliwy z oliwek extra vergine
duża szczypta soli morskiej
duża szczypta brązowego cukru
Pomidory dokładnie umyć, osuszyć, przepołowić i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Suszyć w piekarniku* nagrzanym do 160 stopni przez godzinę, po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć następną godzinę.
Należy pamiętać, by DRZWICZKI PIEKARNIKA ZOSTAWIĆ UCHYLONE W TRAKCIE SUSZENIA.
Poczekać aż pomidory wystygną.
Czosnek obrać i pokroić w plastry. Bazylię potargać, tymianek podzelić na 4 części.
Do wysterylizowanych słoików włożyć na dno kilka plastrów czosnku, kilka liści bazylii, cząstkę gałązki tymianku, kilka pomidorów, szczyptę soli i cukru, odrobinę octu balsamicznego i oliwy. I tak warstwowo napełnić cały słoik pamiętając, by pomidory były całkowicie zalane oliwą z octem.
Dokładnie zakręcić i delikatnie wstrząsnąć słoikiem, by składniki się wymieszały.
Odstawić na kilka dni.
Smakują nieziemsko!!
* piekarnik z termoobiegiem
kocham ten smak
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie przepis sprawdzony i potwierdzam jest super
OdpowiedzUsuńJest świetny! Polecam :)
OdpowiedzUsuńyour photographs just pop out of the pages, gorgeous :)
OdpowiedzUsuńI'm glad that you like them :) Greetings!
Usuńświetny przepis, biorę go:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będą smakować. Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń