piątek, 6 lipca 2012

Chana dal

Danie kuchni indyjskiej, z ciecierzycą w roli głównej. Do tego pomidory i kokos a całość tak cudnie pachnie podczas gotowania, że jeszcze przed spróbowaniem wiedziałm, że smakuje świetnie.
Mój nos się nie mylił! :)




Na 2 duże porcje:

200 g ciecierzycy (waga przed namoczeniem)
400g pomidorów z puszki
1 duża dymka, w całości
3 ząbki czosnku
imbir wielkości ok 2 cm
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
+
olej do smażenia (ja używam rzepakowego)



Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie opłukać i ugotować w osolonej wodzie, do miękkości.
Dymkę drobno pokroić, czosnek rozgnieść. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.
Imbir obrać, drobno pokroić i dodać do dymki razem z wszystkimi przyprawami. Podsmażyć jeszcze chwilkę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Ciecierzycę dokładnie odcedzić, dodać do niej mieszankę z patelni, razem dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
Dodać kokos i jeszcze chwilę gotować, aż danie zgęstnieje.
Podawać z liśćmi świeżej kolendry i odrobiną kwaśnej śmietany.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych dan indysjkich. :) Polecam smazenie na klarowanym masle (ghee), dodaje daniu fajnej glebi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze mnie kusiły dania z kokosem. to znaczy, z jego posmakiem. ale widząc spojrzenia domowników na ten szalony pomysł, zawsze wygrywali. ach, w końcu muszę postawić na swoim!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobny, jest pyszny ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Karolina - dzęki za poradę, na pewno wypróbuję!
    Karmel-itka - jak tylko Twoi domownicy poczują ten zapach, to na pewno zmienią zdanie :)
    Kikimora - masz rację, jest pyszny! :)

    Pozdrawiam dziewczyny serdecznie!

    OdpowiedzUsuń