Pomysł na cynamonowe tartaletki pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" i jest super prosty i szybki w przygotowaniu. Do tego krem kokosowy i zmiksowane maliny mojego pomysłu.
Idealne połączenie!
Na 6 tartaletek:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
1 łyżeczka cynamonu
cukier brązowy do smaku
100 g kremu kokosowego
szklanka malin
+
liście świeżej mięty
Ciasto francuskie rozwinąć, posypać cynamonem i brązowym cukrem. Zwinąć z powrotem w rulon i pokroić na 6 kawałków. Każdy kawałek włożyć do wgłębienia formy na muffiny i wypełnić tak, by ciasto przylegało do ścianek i dna. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Tartaletki po upieczeniu należy przekłuć widelcem, tak by wróciły do swojego kształtu, poczekać aż ostygną.
Krem kokosowy rozpuścić w misce położonej nad garnkiem z gotującą się wodą (należy pamiętać, by miska, w której znajduje się krem nie dotykała wody).
Maliny rozgnieść dokładnie widelcem lub blenderem. Dodać odrobinę brązowego cukru.
Ostygnięte tartaletki wypełnić ciepłym kremem kokosowym i polać musem z malin.
Podawać z listkami mięty.
Voila!
a krem kokosowy to taki z małej puszki, gotowy?
OdpowiedzUsuńAle śliczności! :)
OdpowiedzUsuńChodzi o krem taki w sloiczku, z czarną nakrętką?:)
OdpowiedzUsuńMój akurat był w kartoniku, ale może być też z puszki. Jeśli ma konsystencję lejącą to wtedy oczywiście nie trzeba go rozpuszczać, można jedynie lekko podgrzać. Ten w kartoniku jest twardą kostką, więc trzeba go rozpuścić jak czekoladę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie. Pozdrawiam!
Usuńbardzo pysznie wygladaja...jeszcze pyszniej jak do gotowania ma sie tylko jeden palnik, jeden garnek no i grilll:)
OdpowiedzUsuń:) Ale im bardziej ograniczone możliwości tym większa kreatywność :)
Usuń