poniedziałek, 23 lipca 2012

Cynamonowe tartaletki z ciasta francuskiego z kremem kokosowym i musem malinowym

Połączenie kokosu i malin jest absolutnym hitem tego lata! Wprost się zakochałam! I do tego cynamon! Mmmmnnniam!!
Pomysł na cynamonowe tartaletki pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" i jest super prosty i szybki w przygotowaniu. Do tego krem kokosowy i zmiksowane maliny mojego pomysłu.
Idealne połączenie!




Na 6 tartaletek:

1/2 opakowania ciasta francuskiego
1 łyżeczka cynamonu
cukier brązowy do smaku
100 g kremu kokosowego
szklanka malin
+
liście świeżej mięty


Ciasto francuskie rozwinąć, posypać cynamonem i brązowym cukrem. Zwinąć z powrotem w rulon i pokroić na 6 kawałków. Każdy kawałek włożyć do wgłębienia formy na muffiny i wypełnić  tak, by ciasto przylegało do ścianek i dna. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Tartaletki po upieczeniu należy przekłuć widelcem, tak by wróciły do swojego kształtu, poczekać aż ostygną.
Krem kokosowy rozpuścić w misce położonej nad garnkiem z gotującą się wodą (należy pamiętać, by miska, w której znajduje się krem nie dotykała wody).
Maliny rozgnieść dokładnie widelcem lub blenderem. Dodać odrobinę brązowego cukru.
Ostygnięte tartaletki wypełnić ciepłym kremem kokosowym i polać musem z malin.
Podawać z listkami mięty.
Voila!

8 komentarzy:

  1. a krem kokosowy to taki z małej puszki, gotowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi o krem taki w sloiczku, z czarną nakrętką?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój akurat był w kartoniku, ale może być też z puszki. Jeśli ma konsystencję lejącą to wtedy oczywiście nie trzeba go rozpuszczać, można jedynie lekko podgrzać. Ten w kartoniku jest twardą kostką, więc trzeba go rozpuścić jak czekoladę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pysznie wygladaja...jeszcze pyszniej jak do gotowania ma sie tylko jeden palnik, jeden garnek no i grilll:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ale im bardziej ograniczone możliwości tym większa kreatywność :)

      Usuń