piątek, 23 grudnia 2011

Trufle Oreo w białej i mlecznej czekoladzie

Świąteczne słodkości to nie tylko pierniki i makowiec. Trufle są delikatne, mleczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Z życzeniami pysznych, pełnych miłości świąt!




Na 20 trufli:

1 opakowanie mascarpone (250 g)
14 ciasteczek Oreo
pół tabliczki białej czekolady
pół tabliczki mlecznej czekolady


















Ciasteczka Oreo pognieść na bardzo drobne kawałki (ja do tego użyłam blendera). Dodać mascarpone, dokładnie wymieszać. Masę odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie uformować z masy kulki wielkości kasztana. Uformowane kulki odstawić, najlepiej na całą noc.
Białą czekoladę pokruszyć, wrzucić do żaroodpornej miski i postawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!). Rozpuścić czekoladę, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
To samo powtórzyć z czekoladą mleczną.
Wychłodzone kulki truflowe obtoczyć w ostygniętej czekoladzie (czekolada nie może być gorąca nie powinna jednak całkiem ostygnąć, gdyż na powrót nam zastygnie).
Posypać okruszkami Oreo.
Trzymać w lodówce nawet do Sylwestra (czyli tydzień), jeśli wytrzymacie:)


9 komentarzy:

  1. Fajny i prosty pomysł na trufle;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentują te trufelki.

    Samych cudowności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić coś takiego! Wyglądają bardzo fajnie, na pewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł :) U mnie w tym roku brak makowca i piernika, za to pojawił się sernik :) Może w przyszłym roku skuszę się i na takie trufelki?

    Wesołych Świąt :)
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. słodkich Świąt o zapachu czekolady..♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaaaardzo dziękuję za życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jozia! gdzie sie podziewasz inspiracjo moja?:) Zaginelas w czelusciach 2011?:) Monika

    OdpowiedzUsuń