Dla 6 osób:
2 opakowania galaretki (ja użyłam truskawkowej)
1 puszka słodzonego, zagęszczonego mleka
200 ml śmietanki 30 %
Galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu i ostudzić. Do zimnej (ale nie stężałej!) galaretki dolać mleko i bardzo dokładnie wymieszać. Przelać do szklanek, wstawić do lodówki na 2 godziny.
Galaretkę podawać z ubitą śmietanką. Pyszna!!
Odkąd kupiłam ta książkę ciągle chodzi za mną ten deser:) muszę w końcu zrobić, bo wygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńładny ten pudrowy róż deseru.
OdpowiedzUsuńDeser dla królowej! Bardzo zachęcający kolorek. :)
OdpowiedzUsuńja też się skusiłam na ten deser po zakupie książki S.Dahl, ale mi niestety nie odpowiadała konsystencja galaretki po połączeniu ze skondensowanym mlekiem i była zdecydowanie za słodka :(
OdpowiedzUsuńKolor faktycznie przyciągający :)
OdpowiedzUsuńKasiu a może użyłaś słodzonej galaretki? Wtedy faktycznie deser będzie zbyt słodki. Co do konsystencji u mnie wyszła zupełnie "galaretkowata" z tym, że nie ubijałam trzepaczką tak jak radzi Sophie a po prostu lekko wymieszałam łyżką. Pozdrawiam!