poniedziałek, 24 czerwca 2013

Bananowo - jagodowe cupcakes z angielskim lukrem

Już są pierwsze jagody! Nie mogłam się doczekać. Pierwsze porcje zawsze bez dodatków (ewentualnie z cukrem). Potem dopiero, jak już zaspokoję głód, wykorzystuję do wypieków, pierogów, napojów.
Dziś polecam cupcakes z angielskim, zjawiskowym lukrem (UWAGA! SŁODKIE!).



Na 12 babeczek:
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
80 g roztopionego masła
2 jajka
1 duży banan
1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki mleka

Lukier:
150 g miękkiego masła
250 g cukru pudru


Mąkę przesiać.
Banana drobno pokroić.
Roztopione masło ostudzić.
Połączyć wszystkie składniki na babeczki i bardzo dokładnie wymieszać.
Foremki do muffin, wyłożone papilotkami napełnić do 3/4 wysokości.
Piec ok 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Ostudzić.

Cukier puder przesiać, dodać drobno pokrojone miękkie masło. Utrzeć razem na gładką masę.
(Ja dodałam organiczne barwniki dla podrasowania koloru).
Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ostygnięte babeczki.
Jeśli masa jest zbyt miękka można włożyć babeczki na kilka minut do lodówki.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Prezentują się zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki śliczny, kolorowy lukier... Idealne na przyjęcie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne kolorki mają Twoje cupkejki :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń