Bardzo wakacyjne połączenie smaków.
Dla tych, co znudzeni klasycznym ciastem z rabarbarem i dla fanów muffin. Przepyszne, mokre i kwaskowate. Bardzo odświeżające.
W sam raz na piknik nad wodą albo śniadanie na balkonie.
Na 4 muffiny king size (ok 8 - 10 mufffin o klasycznym rozmiarze):
1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
1 szklanka miazgi migdałowej po zrobieniu mleka migdałowego z tego przepisu
lub
1 szklanka mąki migdałowej
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
90 g roztopionego masła
250 ml mleka
2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru
+
cukier puder do dekoracji
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać miazgę migdałową (lub mąkę migdałową), dokładnie wymieszać.
Jajka lekko ubić, dodać do miski wraz z resztą składnków oprócz rabarbaru.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, tak aby nie zostały grudki.
Dodać rabarbar i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, zapełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Muffiny king size piec ok 40 minut. Muffiny w normanym rozmiarze ok 20 - 25 minut.
Świetnie smakują posypane cukrem pudrem.
Wyglądają wspaniale i kuszą na całego;)
OdpowiedzUsuńPolecam się skusić :)
UsuńUuuuuu! No extra:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń