wtorek, 12 czerwca 2012

Rosyjskie bliny z kawiorem i crème fraîche

To, że przepis kuchni rosyjskiej pojawia się akurat dziś, jest zupełnym przypadkiem i nie ma absolutnie związku z tym, co dziś będzie się dziać w świecie futbolu.
Bliny smakują wytwornie, są puszyste, a dodatek śmietany i kawioru sprawia, że kompozycja ma lekko kwaskowato - kremowy smak. Są przepyszne!
Muszę dodać, że zdecydowanie lepiej smakują w towarzystwie. Na upartego zdążycie jeszcze przed meczem :)




Na 4 porcje (16 sztuk):

250 g mąki pszennej razowej
150 g mąki pszennej zwykłej
 1/2 kostki drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
szczypta cukru
2 łyżeczki soli morskiej
1 kubek (250 g) crème fraîche
lub
1 kubek (250 g) jogurtu typu greckiego
słoiczek kawioru lub suszonej bottargi
szczypior
+
oliwa pomace do smażenia



Drożdże rozkruszyć w szklance, dodać cukier i dwie łyżki mleka. Dokładnie rozpuścić, odstawić na 15 minut.
W misce roztrzepać zółtka jajek, dodać oba rodzaje mąki, sól i resztę mleka. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać drożdże, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na jedną godzinę.
Ubić białka jajek na pianę i dodać do odstanego ciasta, bardzo dokładnie połączyć.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
Ciasto nakładać łyżką i smażyć z obu stron, aż bliny się zezłocą.
Podawać z crème fraîche, kawiorem i szczypiorkiem.
Świetnie smakują też z jogurtem greckim i sypką bottargą.
на здоровье !



2 komentarze:

  1. uwielbiam bliny! a jeszcze jak kawior jest dobrej jakości to już w ogóle poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Poezja! Mmmmm...:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń