piątek, 22 marca 2013

Manty

Czyli pierogi nadziewane mięsem wołowym (lub jagnięcym), gotowane na parze. Znane też jako manti, bardzo popularne w Turcji i zaliczane do jej kuchni. Z sosem jogurtowo - czosnkowym smakują wyśmienicie! Ja postanowiłam zrobić je nieco mniejsze, niż w oryginalnej wersji, w sam raz na dwa pyszne kęsy.




Na 36 sztuk (3 duże porcje)

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do posypania
1 jajko
2 duże łyżki roztopionego masła
ok 70 ml wody (ile wchłonie ciasto)
szczypta soli

Farsz:
500 g wołowego mięsa mielonego
1/2 dużej czerwonej cebuli
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej kolendry  + do podania
szczypta soli
olej do smażenia

Sos:
400 ml (duże opakowanie) jogurtu typu greckiego
3 średnie ząbki czosnku



Mąkę połączyć z solą, dodać ostudzone masło i jajko. Dokładnie połączyć składniki. Stopniowo dodawać wody, wyrabiając miękkie ciasto. Dokładnie ugniatać ciasto, przez ok 10 minut, aż stanie się sprężyste ale nie będzie kleić się do rąk.
Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Cebulę bardzo drobno pokroić. Zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso mielone i usmażyć. Ściągnąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego farszu dodać drobno posiekaną natkę i kolendrę. Całość posolić.

Czosnek rozgnieść i dodać do jogurtu, bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej odrobinę zmiksować).

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować na stolnicy, posypując mąką, na grubość kilku milimetrów (jak na pierogi). Ręsztę ciasta schować do lodówki.
Z ciasta wycinać kwadraty o wielkości ok 8 x 8 cm, nałożyć łyżeczkę farszu. Rogi kwadratu zlepić na środku i bardzo koładnie pozlepiać jego boki, tak aby utworzyły kształt X (jak na zdjęciu). Odstawić na bok i przykryć ściereczką.
To samo powtórzyć z resztą ciasta. Powinno wyjść około 36 pierożków.

Do szerokiego garnka włożyć sitko do gotowania na parze, nalać wody (tak by nie dotykała sitka) i doprowadzić do wrzenia. Włożyć pierogi na sitko (u mnie to było 12 sztuk na raz), tak by się nie dotykały, zmniejszyć lekko ogień i gotować pod przykryciem ok 20 - 25 minut.
Powtórzyć z resztą pierogów.
W trakcie gotowania lub po wyjęciu jednej porcji a przed włożeniem do garnka następnej, należy sprawdzić czy ilość wody jest wystarczająca.
Najlepiej jest zagotować osobno wodę i w razie konieczności wrzącą dolać do garnka, w którym gotujemy na parze, tak aby nie przerywać procesu parowania.

Ugotowane pierogi podawać z sosem jogurtowym i świeżą kolendrą.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Pysznie!
    Manty na dwa kęsy muszą smakować cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę świetne! Dzięki za publikacje :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Na parze nigdy nie robiłam wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wpadły w oko, polecam spróbować :)

      Usuń
  4. Uwielbiam pierogi z mięsem, takie na parze również muszą być pyszne <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, sa naprawdę świetne! Polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  5. Trzeba więcej cebuli, 1:1 wtedy farsz będzie lepszy.Manty to danie z środkowej Azji skąd pochodzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ekspercką radę! Na pewno spróbuję! Pozdrawiam ciepło.

      Usuń