środa, 4 kwietnia 2012

Bajgle wielkanocne z pastami jajecznymi: z awokado i bottargą

Inna wersja wielkanocnego pieczywa i jaj. Bajgle są razowe, słodkie i z korzenną nutą, a jaja w postaci past. Z awokado i oliwkami z bottargą. Pyszna alternatywa na świąteczny stół.




Na 8 bajgli:

1/2 kostki świeżych drożdży
1 łyżka cukru + 1 łyżka do gotowania
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 jaja + 1 do posmarowania
1 łyżka oliwy extra vergine
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika


Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną bąbelkować.
Mąkę (oba rodzaje) połączyć z 2 jajkami, oliwą, solą i rozpuszczonymi drożdżami. Dodać przyprawę do piernika i resztę wody. Całość dokładnie ugnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu podzielić na 8 części, z każdej uformować bajgla.
2 litry wody wraz z łyżką cukru doprowadzić do wrzenia.
Bajgle wrzucać pojedynczo do gotującej sie wody i gotować po pół minuty z każdej strony. Odsączyć i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ugotowane i ostudzone bajgle posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut (powinny się zezłocić).



Pasta jajeczna z awokado (dla 2 osób):
2 jajka
1 łyżka jogurtu typu greckiego
1 duże awokado
świeżo mielona sól morska i pieprz
sok z cytryny

Jajka drobno pokroić. Awokado obrać ze skórki i rozdusić widelcem. Dodać do jajek wraz z jogurtem, solą i pieprzem. Dodać odrobinę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.


Pasta jajeczna z oliwkami i bottargą (dla dwójki):
2 jajka
garść zielonch oliwek
garść pokrojonego szczypioru
2 łyżki jogurtu typu greckiego
2 łyżeczki sypkiej bottargi (można ewentualnie zastąpić 2 filecikami anchois)
świeżo mielona sól morska i pieprz
sok z cytryny

Jajka i oliwki drobno pokroić. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Pasty podawać z ciepłymi bajglami. Najlepiej smakują w świątecznej atmosferze, w towarzystwie najbliższych.






6 komentarzy:

  1. Do awokado jakos nie moge sie przekonac... Ale za to ta druga pasta pewnie by mi smakowala. Wprawdzie nie wiem, czym jest bottarga, ale jesli mozna zastapic ja anchois, to juz wiem, ze jest w moim typie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite śniadanie. Kocham takie połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne na śniadanko.
    ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maggie - awokado świetnie smakuje w połączeniu z jajkiem, więc polecam gorąco spróbować. Bottarga to nic innego jak suszona ikra, u mnie akurat tuńczyka, nie jest niestety łatwo dostępna. Ale pasta z anchois też pysznie smakuje:)
    Slyvvia- ja tez kocham takie połączenia:)
    Dusia - takie śniadanie to ideał faktycznie! A obrazki mam nadzieję wnerwiają, bo oglądane na pusty żołądek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaaa... ale smakowite!
    wypasione śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Karmel-itka - sniadanie jest iście wypas! :)
    Dota - szalenie mi miło! Wzajemnie Pysznych Świąt! A przepis wkrótce po świetach:) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń