Uwielbiam zapach suchych liści i rześkiego powietrza o poranku, dynię i śliwki. A sezon na nie już w pełni!
Zupa z dyni jest bardzo rozgrzewająca, sycąca i słodka! Z kleksem ze śmietany, pajdą domowego chleba i ...batatami!
Na 5 porcji:
1,5 litra wywaru warzywnego
1 duża dynia Hokkaido
2 duże upieczone bataty
1 mała cukinia
1 duży, upieczony ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
odrobina śmietany
sól morska
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Cukinię dokładnie umyć, pokroić w plastry, delikatnie podsmażyć na odrobinie oliwy (dosłownie kilka minut tak, by lekko zmiękła).
Upieczone bataty obrać, pokroić w dużą kostkę.
Do gotującego wywaru dodać świeży rozmaryn, upieczony czosnek i pokrojoną dynię.
Zmniejszyć ogień, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać podsmażoną cukinię i upieczone bataty. Całość pozostawić na ogniu na około 5 minut. W tym czasie dynia powinna zmięknąć. Wyłowić gałązkę rozmarynu, można lekko zmiksować.
Posolić według uznania.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i domowym chlebem na zakwasie.
porywam talerz, łapię za łyżkę i mnie nie ma! pycha! :)
OdpowiedzUsuń