poniedziałek, 12 maja 2014

Chiński rosół imbirowy z białą rzodkwią i bok choy (wegański)

Jeśli lubicie delikatne ale wyraziste i klarowne smaki, to ta zupa przypadnie wam do gustu.
Jest esencjonalna, wyraźnie imbirowa ale łagodna w smaku. Bok choy śmiało można zastąpić kapustą pekińską a makaron chow mein na przykład ryżowym.
Świetna, smakuje nawet mięsożercom! :)




Na 5 sporych porcji:
2 litry wody
1 duża pietruszka (korzeń)
1 duża dymka wraz ze szczypiorem
1 duża marchew
5 dużych pieczarek (im większe tym lepsze)
1/2 małej kapusty bok choy (lub pekińskiej)
1 mała biała rzodkiew
ok 5 cm imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
makaron chow mein
czarny sezam (opcjonalnie)


Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Dymkę drobno pokroić. Wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia, gotować aż marchew lekko zmięknie.
Rzodkiew dokładnie umyć i pokroić w plastry.
Imbir obrać i pokroić w słupki.
Pieczarki dokładnie umyć i obrać, pokroić w plastry (jeśli są naprawdę duże, to przekroić w pół i dopiero pokroić w plastry).
Kapustę dokładnie umyć, pozbyć się twardego środka i drobno poszatkować.
Gdy marchew zmięknie do wywaru dodajemy rzodkiew, imbir i pieczarki. Doprawiamy sosem sojowym i dodajemy olej sezamowy. Gotujemy na małym ogniu, aż rzodkiew będzie miękka.
Na końcu dodać kapustę, wymieszać, przykryć i zostawić na bardzo wolnym ogniu około 3 minuty.
Chow mein ugotować według instrukcji.
Do miseczki nalać zupę, dodać makaron, posolić według uznania.
Świetnie smakuje posypana czarnym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz