poniedziałek, 13 października 2014

MENUfaktura druga edycja/JESIEŃ

Druga, jesienna edycja MENUfaktury czyli Miejskiego Festiwalu Kulinarnego już za nami. Kto nie był, niech żałuje, bo to jedyna tego typu impreza na Śląsku.
W bardzo modnej, postindustrialnej przestrzeni byłej fabryki porcelany można było po pierwsze spróbować świetnego jedzenia, a po drugie, podszkolić się w trakcie bezpłatnych warsztatów, a to wszystko w takt dobrej muzyki.



piątek, 10 października 2014

Flammkuchen z czerwoną kapustą i jabłkami

Flammkuchen czyli alzacka tarte flambee, w oryginale jest plackiem ciasta z twarogiem, boczkiem i cebulą. Bardzo łatwa w przygotowaniu, szybka (nie trzeba czekać aż ciasto urośnie), prosta i pożywna.
Moja wersja jest bardziej jesienna, z czerwoną kapustą i jabłkami. Przygotowanie kapusty wymaga nieco więcej czasu ale i tak flammkuchen to naprawdę łatwy przepis.
Spróbujcie!



sobota, 4 października 2014

Puszysty omlet z jabłkami i serem pleśniowym + jesienny numer Magazynu Maszkety

To jest takie połączenie smaków, które uwielbiam! Słodycz i soczystość jabłek i kremowy, trochę ostry smak sera. Całość zanurzona w jajecznej piance...mniam!
To jest idealna propozycja na długie, leniwe niedzielne śniadania z dzbankiem kawy i gazetą.
Po takim śniadaniu najlepiej spakować plecak i wyruszyć na wycieczkę, poważną w wysokie góry lub do pobliskiego lasu, poszurać nogami w uschniętych liściach.