poniedziałek, 24 czerwca 2013

Bananowo - jagodowe cupcakes z angielskim lukrem

Już są pierwsze jagody! Nie mogłam się doczekać. Pierwsze porcje zawsze bez dodatków (ewentualnie z cukrem). Potem dopiero, jak już zaspokoję głód, wykorzystuję do wypieków, pierogów, napojów.
Dziś polecam cupcakes z angielskim, zjawiskowym lukrem (UWAGA! SŁODKIE!).



wtorek, 18 czerwca 2013

Melonowo - bananowo - jogurtowe Ice Pops

Czyli po prostu lody na patyku.
Kombinacji smaków może być co niemiara, słodkie, słone, sorbetowe i mleczne. Bardzo łatwy przepis na ochłodę.
Zamiast gotowych foremek możecie użyć kubeczków po jogurtach i patyczki po zjedzonych lodach.
Kilka składników, minuta blenderowania i voila!
Frajda straszna i z robienia i z jedzenia :)



poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zaalouk

Zaalouk czyli marokańska pasta z bakłażana z pomidorami i czosnkiem.
Mój przepis jest wypadkową kilku innych ale różni się przede wszystkim tym, że zamiast ugotować czy usmażyć bakłażana - ugrillowałam go. Zależało mi na tym, by jego smak był wyrazisty, nie przytłumiony pomidorami.
I jeszcze jedna ważna kwestia - świeżo mielone przyprawy, kumin i ziarna kolendry. Wiem, że jest to bardziej czasochłonne ale efekt końcowy naprawdę wart jest poświęcenia.