Ponieważ zostało mi trochę mąki kasztanowej, którą przywiozłam z Turynu, postanowiłam poeksperymentować i upiec z niej bułeczki. I ku mojemu zaskoczeniu wyszły naprawdę pyszne.
Do tego pasta z czarnej fasoli plus ser romadur, śmierdziuch niesamowity ale jaki pyszny!
Czarnej fasoli nie radziłabym zastępować fasolą czerwoną, bo to zupełnie inny smak. Natomiast romadur śmiało może być zastąpiony limburgerem. Należy jedynie pamiętać, by nie przesadzić z jego ilością, w przeciwnym razie zamiast podkreślić słodkość fasoli zabije smaki innych składników kanapki.
poniedziałek, 30 lipca 2012
poniedziałek, 23 lipca 2012
Cynamonowe tartaletki z ciasta francuskiego z kremem kokosowym i musem malinowym
Połączenie kokosu i malin jest absolutnym hitem tego lata! Wprost się zakochałam! I do tego cynamon! Mmmmnnniam!!
Pomysł na cynamonowe tartaletki pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" i jest super prosty i szybki w przygotowaniu. Do tego krem kokosowy i zmiksowane maliny mojego pomysłu.
Idealne połączenie!
Pomysł na cynamonowe tartaletki pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" i jest super prosty i szybki w przygotowaniu. Do tego krem kokosowy i zmiksowane maliny mojego pomysłu.
Idealne połączenie!
wtorek, 17 lipca 2012
Suszone pomidory w zalewie
Ostatnio doszłam do wniosku, że pomidor jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem. Choć są tacy co uważają go za owoc. Tak czy siak, latem spożywam go w ilościach nieograniczonych i staram się zamknąć w słoiku jego smak, by cieszyć się nim zimą.
Podzielę się przepisem na suszone pomidory w oliwie. Szaleję za nimi!
Podzielę się przepisem na suszone pomidory w oliwie. Szaleję za nimi!
czwartek, 12 lipca 2012
Kakaowe batoniki Flapjack
Oryginalny przepis pochodzi z książki Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl", ja jednak postanowiłam go trochę urozmaicić. Odrobina kakao zmieniła te banalne batoniki w naprawdę niebanalną słodycz.
U mnie w wersji wegańskiej (same batoniki). Z dżemem porzeczkowym i creme fraiche, w sam raz na śniadanie.
U mnie w wersji wegańskiej (same batoniki). Z dżemem porzeczkowym i creme fraiche, w sam raz na śniadanie.
piątek, 6 lipca 2012
Chana dal
Danie kuchni indyjskiej, z ciecierzycą w roli głównej. Do tego pomidory i kokos a całość tak cudnie pachnie podczas gotowania, że jeszcze przed spróbowaniem wiedziałm, że smakuje świetnie.
Mój nos się nie mylił! :)
Mój nos się nie mylił! :)
wtorek, 3 lipca 2012
Smoothie morelowo - arbuzowy
Oszalałam na punkcie smoothie! Są przepyszne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Bardzo wakacyjne i bardzo kolorowe! Uwielbiam!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)