Świąteczne słodkości to nie tylko pierniki i makowiec. Trufle są delikatne, mleczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Z życzeniami pysznych, pełnych miłości świąt!
piątek, 23 grudnia 2011
wtorek, 20 grudnia 2011
Pierożki z gorgonzolą i suszonymi pomidorami
Mogą być alternatywą dla tych tradycyjnych, wigilijnych. Dość słone, lekko kwaskowate, rozpływające się już na talerzu a co dopiero w ustach! Gorąco polecam wszystkim , którzy lubią nowości na świątecznym stole. Albo jeszcze szybko przed świętami, jako przepyszny lunch.
niedziela, 18 grudnia 2011
Wagamama ramen
Dla wszystkich zabieganych w przedświątecznym szaleństwie, którzy potrzebują pożywnego wsparcia. Lub dla fanów kuchni tajskiej. Bądź dla tych, którzy kuchni tajskiej nie znają a chcą poznać.
Moja druga (zaraz po kasztanowej), ulubiona zupa. Lekko słodka, z krewetkami i kurczakiem.
Moja druga (zaraz po kasztanowej), ulubiona zupa. Lekko słodka, z krewetkami i kurczakiem.
czwartek, 15 grudnia 2011
Bajgle w 2 wersjach
Bajgle pochodzą z tego przepisu. Co włożymy do środka, zależy tylko od naszej inwencji. Ja wybrałam opcję włoską, z gorgonzolą, mortadelą i karczochami. Bajgle, mimo iż lekko słonawe, cudnie komponują się też z czymś słodkim, na przykład dżemem pomarańczowo - imbirowym lub ricottą i miodem. Co znajdzie się pomiędzy górą i spodem bajga zależy od naszej wyobraźni, ja sugeruję opcję włoską, bardziej lunchową.
sobota, 10 grudnia 2011
Piernikowa czekolada na gorąco z domowym marshmallow
Bomba kaloryczna, nie da się ukryć. Ale kto by się przejmował, skoro trzeba gromadzić tłuszczyk przed wielkimi mrozami.
Aromatyczna, sycąca czekolada sprawdzi się jako deser , ale śmiało może też pełnić rolę śniadaniowej królowej.
Akcent piernikowy ze specjalną dedykacją dla Kingi :)
Aromatyczna, sycąca czekolada sprawdzi się jako deser , ale śmiało może też pełnić rolę śniadaniowej królowej.
Akcent piernikowy ze specjalną dedykacją dla Kingi :)
piątek, 9 grudnia 2011
Mleczna galaretka Clover
Kolejny przepis Sophie Dahl z jej książki "Apetyczna Panna Dahl". Przepyszny deser, szalenie prosty w przygotowaniu.
wtorek, 6 grudnia 2011
Tapenade Crostini
Bardzo szybki przepis na lunch, pod warunkiem, że wcześniej upiekło się panini. Można oczywiście zastąpić kupioną ciabattą, ale ja jestem zdecydowaną fanką slow food.
Wyraziste, ostre i dość pikantne tapenade fantastycznie komponuje się z pszennym pieczywem a krem balsamiczny świetnie łagodzi smak całości.
Lunch zwłaszcza dla fanów niebanalnych smaków.
Wyraziste, ostre i dość pikantne tapenade fantastycznie komponuje się z pszennym pieczywem a krem balsamiczny świetnie łagodzi smak całości.
Lunch zwłaszcza dla fanów niebanalnych smaków.
poniedziałek, 5 grudnia 2011
Tort Pavlova
Przyznam, że jeśli chodzi o pieczenie tortów, to jestem leniem. Przeraża mnie wizja przygotowywania 5 biszkoptów, 4 rodzajów mas a i tak na koniec pewnie wszystko by mi się rozjechało.
Z tortem Pavlova sprawa wygląda znacznie lepiej. Wystarczy ubić białka z cukrem, potem śmietanę kremówkę i viola! Wychodzi przepyszny, bezowy torcik, który rozpływa sie w ustach. Muszę dodać (w zasadzie nie wiem, czy jest się czym chwalić), że kiedyś udało mi się zjeść cały tort samej! Ale jakoś nie miałam z tego powodu wyrzutów sumienia :)
Z tortem Pavlova sprawa wygląda znacznie lepiej. Wystarczy ubić białka z cukrem, potem śmietanę kremówkę i viola! Wychodzi przepyszny, bezowy torcik, który rozpływa sie w ustach. Muszę dodać (w zasadzie nie wiem, czy jest się czym chwalić), że kiedyś udało mi się zjeść cały tort samej! Ale jakoś nie miałam z tego powodu wyrzutów sumienia :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)